Εν….rafale οφθαλμού!

Μοιραστείτε το

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των εξοπλισμών, το πρώτο άρθρο του defence-analysis δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση του νέου μαχητικού της Π.Α. που ακούει στο όνομα Rafale (Ριπή).

Ιστορία

Στα τέλη του 1970 η γαλλική πολεμική αεροπορία και το γαλλικό ναυτικό αναζητούσαν τον αντικαταστάτη του ήδη υπάρχοντος στόλου τους . Για να επιτύχει μείωση του κόστους ανάπτυξης η Γαλλία συμφώνησε με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου μαχητικού, του Eurofighter Typhoon. Διαφωνίες σχετικά με τις απαιτήσεις που θα έπρεπε να καλύψει το Eurofighter οδήγησε τη Γαλλία στην στην ανάπτυξη του δικού της μαχητικού.

Ανάπτυξη

Η πρώτη δοκιμαστική έκδοση του Rafale πέταξε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1986 έπειτα από 8 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του μαχητικού. Σε αυτήν συμμετείχαν μόνο γαλλικές εταιρίες όπως η Dassault, η Thales και η Safran. Το πρόγραμμα υπέφερε από αρκετές καθυστερήσεις λόγω μείωσης του αμυντικού προϋπολογισμού μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Παρόλα αυτά, σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς. Είναι διαθέσιμο σε τρεις κύριες εκδόσεις τις C, B και Μ (μονοθέσιο και διθέσιο αεροπορίας και μονοθέσιο του ναυτικού αντίστοιχα) και σε τρεις επιμέρους εκδοχές τους, την F1 (με δυνατότητες μόνο αέρος-αέρος) την F2 (την πρώτη πραγματική έκδοση πολλαπλών ρόλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους) και την F3 η οποία είναι και η σημερινή έκδοση του αεροσκάφους με εξελιγμένα ηλεκτρονικά και ραντάρ AESA.

Ο κινητήρας M88

Το Rafale είναι δικινητήριο αεροσκάφος με τους Snecma M88 ικανούς να παρέχουν ξηρά ώση 11.000 λιβρών και 17.000 λίβρες με τη χρήση μετάκαυσης. Οι συγκεκριμένοι κινητήρες δίνουν αρκετή ώση ώστε στο rafale να διατηρεί υπερηχητική ταχύτητα με φόρτο 4 βλημάτων και μια αποριπτόμενη δεξαμενή καυσίμων. Αν και το αεροσκάφος δεν είναι stealth, κάποιες τεχνολογίες που ενσωματώνει όπως αυτή της μείωσης ίχνους ραντάρ και υπέρυθρης ακτινοβολίας των κινητήρων κάνουν το rafale να έχει στοιχεία stealth. Ο Μ88 μπορεί να φτάσει τη μέγιστη απόδοση του σε 4 δευτερόλεπτα ενώ προσοχή έχει δοθεί και στην εύκολη συντήρηση του απαιτώντας δύο τεχνικούς και μία ώρα για την πλήρη αποσυναρμολόγηση του.

Radar και αισθητήρες

Η τελευταία έκδοση του Rafale το RBE2 AA AESA (ηλεκτρονικής σάρωσης). Το συγκεκριμένο ραντάρ έχει εμβέλεια 200 χιλιομέτρων, αυξημένη αξιοπιστία και μικρότερα κόστη συντήρησης από το προηγούμενο ραντάρ RBE2. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ρόλο της εναέριας υπεροχής το Rafale εξοπλίζεται με μια πλειάδα αισθητήρων στους οποίους προεξέχουσα θέση έχει το πρόσθιο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα OSF της Thales. Η τελευταία έκδοση του OSF (2012) έχει ενσωματωθεί πλήρως στο μαχητικό και λειτουργεί και στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα συχνοτήτων επιτρέποντας τη χρήση πυραύλων υπέρυθρων (IR) όπως ο MICA σε αποστάσεις μεγαλύτερες του ορίζοντα. Επιπλέον μπορεί να αναγνωρίσει στόχους στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα χωρίς το αεροσκάφος να κινδυνεύει να αναγνωριστεί από τον εχθρό. Η κατασκευάστρια εταιρεία DASSAULT ισχυρίζεται ότι το OSF είναι απρόσβλητο σε παρεμβολές και ικανό να παρέχει επιτήρηση μεγάλου βεληνεκούς.

Αυτοπροστασία

Το Rafale διαθέτει το εξελιγμένο σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA (Self-Protection Equipment to Counter Threats for RAFALE Aircraft) . Αναπτύχθηκε με την συνεργασία της MBDA και της Thales με στόχο να παρέχει ολοκληρωμένη προστασία από εναέριες και επίγειες απειλές. Μεταξύ άλλων το SPECTRA περιλαμβάνει μεγάλης ακτίνας ταυτοποίηση και ακριβή εντοπισμό υπέρυθρων, ηλεκτρομαγνητικών και laser απειλών. Εκτός αυτών, το SPECTRA ενσωματώνει παρεμβολέα για τα εχθρικά ραντάρ , εκτοξευτή φωτοβολίδων και αερόφυλλων για την αποφυγή πυραύλων καθώς και εξειδικευμένη υπολογιστική μονάδα ανάλυσης και αποφυγής απειλών.

Οπλισμός

Το rafale έχει 13 θέσεις μεταφοράς οπλισμού και καυσίμου με ωφέλιμο φορτίο 9 τόνων. Έχει πιστοποιηθεί με τα πιο εξελιγμένα όπλα του γαλλικού οπλοστασίου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Ο πύραυλος A/A (αέρος/αέρος) MICA ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν BVR (πέραν του οπτικού ορίζοντα) είτε σαν WVR (εντός του οπτικού ορίζοντα.
  • Ο μεγάλης εμβέλειας πύραυλος Α/Α METEOR ίσως ο πιο εξελιγμένος πύραυλος της κατηγορίας του ο οποίος σε συνδυασμό με το Rafale αλλάζει τα δεδομένα στην εναέρια υπεροχή (θα υπάρξει ξεχωριστό αφιέρωμα στο άμεσο μέλλον)
  • Βλήματα αέρος εδάφους υψηλής ακρίβειας HAMMER
  • Ο υποστρατηγικός πύραυλος SCALP EG για επίγειους στόχους υψηλής αξίας ο οποίος βρίσκεται σε υπηρεσία και από την Π.Α.
  • Ο αντιπλοικός πύραυλος ΑΜ-39 exocet (επίσης σε χρήση από την Π.Α.)
  • Βόμβες καθοδηγούμενες με laser με κεφαλή από 500 έως 2.000 λίβρες
  • Κλασσικές μη καθοδηγούμενες βόμβες
  • Το πυροβόλο NEXTER 30M791 30 mm με ταχύτητα 2.500 φυσίγγια/λεπτό

[blog_subscription_form]

Πηγές


Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!