Άρωμα πραξικοπήματος στη Τουρκία;

Μοιραστείτε το

Υποψία πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα; Ίσως.

Έπειτα από τη δημοσιεύση της ανακοίνωσης 103 απόστρατων υψηλόβαθμων αξιωματικών  στη οποία εξέφραζαν την αντίθεση τους στη προσπάθεια του Ερντογάν να καταργήσει de facto τη συνθήκη του Μοντρέ για τη διεύλευση των πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου, διατάχθηκε η σύλληψη πολλών εξ αυτών και από ότι φαίνεται μάλλον ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Αυτό έγινε έπειτα από την έρευνα που ξεκίνησε ο εισαγγελέας της Άγκυρας χτες την Κυριακή 05/04/2021 (σ.σ. οι αρχές στη γείτονα κινούνται αστραπιαία ειδικά όταν πρόκειται για αντιπάλους του Προέδρου).

Η ανακοίνωση των 103 αξιωματικών εκλήφθηκε ως προειδοποίηση πραξικοπήματος σε μία χώρα η οποία έχει βιώσει πραξικοπήματα το 1960, το 1971 , το 1980, το 1997 η παρέμβαση του στρατού προκάλεσε την παραίτηση της τότε ισλαμικής κυβέρνησης ενώ το 2016 υπήρξε και το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν το οποίο οδήγησε σε 250 θανάτους και ένα πογκρόμ συλλήψεων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα..

Ουσιαστικά οι αξιωματικοί αντιτίθενται  στην κατασκεύη ενός καναλιού μήκους 45 χιλιομέτρων δυτικά της Κωνσταντινούπολης (εικόνα 1 – κόκκινη γραμμή) που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και δεν θα εμπίπτει στους περιορισμούς της συνθήκης του Μοντρέ και συνεπώς δεν θα έχουν ισχύ και οι περιορισμοί που ισχύουν για το εκτόπισμα των πολεμικών πλοίων που θα διέρχονται από αυτή. Κάτι τέτοιο, θα έπετρεπε τη κάθοδο των μεγάλων ρωσικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάτι που φυσικά δεν άρεσε καθόλου στις ΗΠΑ και στους Δυτικούς συμμάχους της ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με την ανάφλεξη που επείκειται στην Ουκρανία με τη συγκέντρωση Ουκρανικών και Ρωσικών δυνάμεων.

Εικόνα 1: Το κανάλι που θέλει να κατασκευάσει ο Ερντογάν ώστε να είναι δυνατή η παράκαμψη του Βοσπόρου

Η απόφαση του Ερντογάν να αμφισβητήσει τη συνθήκη του Μοντρέ  (η έξοδος της Τουρκίας από τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα της γυναίκας ήταν ουσιαστικά μία κίνηση για να μέτρησουν οι Τούρκοι αντιδράσεις) φαίνεται ότι διέγειρε τα κοσμικά και κεμαλικά αισθητήρια των αξιωματικών οι οποίοι έχουν ή είχαν άριστες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τη Δύση καθώς εκπαιδεύτηκαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου σε αμερικάνικες σχολές.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί είδαν αυτή τη προσπάθεια ως μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής του Ερντογάν να αποδεσμευτεί από την επείρεια της Δύσης και άρα και από τον κοσμικό χαρακτήρα της λειτουργίας του Τουρκικού κράτους του οποίου θεματοφύλακας είναι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (Τ.Ε.Δ.). Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ John Biden τηρεί σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας και προσωπικά εναντίον του Ερντογάν και θα μπορούσαμε ίσως να υποθέσουμε ότι υπάρχει ενός είδους συνεννόηση των απόστρατων αξιωματικών με κλιμάκια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι εξελίξεις στην περιοχή φαίνεται ότι θα είναι καταιγιστικές και μένει να φανεί αν οι 103 αξιωματικοί έχουν ακόμα ερείσματα στις Τ.Ε.Δ. και ειδικά στο τουρκικό ναυτικό και το κατά πόσο είναι διατεθιμένος ο Ερντογάν να τραβήξει το σκοινί απέναντι στον Biden (Όπως δείχνουν τα γεγονότα μάλλον δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού). Η Ελλάδα από μέρους της πρέπει να επαγρυπνά σε διπλωματικό και γεωστρατηγικό επίπεδο ειδικά τώρα που επίκειται η νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας και το ενδιαφέρον των Αμερικάνων να αναλάβουν τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και να προσπαθήσει να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τη νέα συμφωνία.


Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!