ΑΝΑΛΥΣΗ 08/03/2022: Πόλεμος στην Ουκρανία

Μοιραστείτε το

Άξονας Κιέβου

Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου αποτελούνται από δύο ξεχωριστές προσπάθειες. Η κύρια προσπάθεια έχει ως σκοπό να περικυκλώσει  την πόλη από τα δυτικά ενώ οι υποστηρικτικές ενέργειες από το Chernihiv και το Σούμι έχουν ως αντικειμενικό σκοπό κυκλωτική κίνηση ανατολικά και βορειανατολικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί βόρεια και δυτικά του Κιέβου εδώ και μερικές μέρες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αρχίσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας. Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο στρατού στον άξονα του Κιέβου υπάρχουν δεκαπέντε τάγματα του ρωσικού στρατού ενώ φαίνεται ότι οι Ρώσοι εγκαθιστούν προκεχωρημένες βάσεις ελικοπτέρων στο Ivankiv, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Αυτό το γεγονός υποδεικνύει ότι επιθετικά ελικόπτερα Kamov Ka-52 συνοδεύουν το διάσημο πλέον κομβόι των 60 χιλιομέτρων σε μια προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους για να αντιμετωπίσουν τις αντίστοιχες ουκρανικές.

Τέλος όσον αφορά την περιοχή του Σούμι, φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε αναμονή νέων διαταγών.

Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εστιάσει τις προσπάθειες τους στο Χάρκοβο χρησιμοποιώντας πυροβολικό και πυραυλικές επιθέσεις “προετοιμάζοντας” το έδαφος για χερσαίες επιχειρήσεις. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι 3.000 Ρώσοι στρατιώτες από τις εφεδρικές δυνάμεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο Belgorod (Ρωσία) πιθανόν για να αναπληρώσουν τις απώλειες των Ρώσων που μάχονται στην περιοχή του Χαρκόβου.

Από την ουκρανική πλευρά υποστηρίζουν ότι προέβησαν σε αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο η οποία προκάλεσε απώλειες στην εμπροσθοφυλακή των ρωσικών δυνάμεων δημοσιεύοντας βίντεο με την κατάληψη ρωσικού οπλισμού.  Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Χαρκόβου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πρόθεση να μετακινηθούν προς τα βόρεια κοντά στο Belgorod με προφανή στόχο να αποκόψουν τις εφεδρείες των Ρώσων.

Χάρτης Ουκρανίας με την τακτική κατάσταση στις 06/03/2022
Χάρτης Ουκρανίας με την τακτική κατάσταση στις 06/03/2022

Μαριούπολη

Η περικύκλωση της Μαριούπολης συνεχίζεται και η κατάσταση στη πόλη είναι επιεικώς τραγική για τους κατοίκους της, καθώς έχει διακοπεί η παροχή νερού και ρεύματος. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που επιχειρήθηκε να ανοίξει τελικά δεν άνοιξε ποτέ με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη όπως ήταν αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στην πόλη είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Χερσώνα

Όσον αφορά τη Χερσώνα, οι ρωσικές δυνάμεις παγιώνουν τον έλεγχο στην πόλη ενώ κατά πάσα πιθανότητα προετοιμάζονται να επανεκκινήσουν την προέλαση τους προς το Mykolayiv με τελικό στόχο την κατάληψη της Οδησσού με 17 τάγματα του ρωσικού στρατού. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι στοιχεία της 810 ταξιαρχίας Ναυτικού Πεζικού κατά τη ρωσική ορολογία (πεζοναύτες) επιβιβάστηκαν σε μεγάλα αμφίβια πλοία στη δυτική ακτή της Κριμαίας. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή η δύναμη θα κατευθυνεί προς την Οδησσό καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ήδη ελέγχουν όλη την ακτογραμμή της Αζοφικής θάλασσας. 

Περίληψη

  1. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν προέβησαν σε μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Κιέβου, Χάρκοβου, Μικολαεβ τις τελευταίες 24 ώρες
  2. Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την περικύκλωση και τον βομβαρδισμό με αεροπορικά μέσα και πυροβολικό την Μαριούπολη
  3. Οι ρωσικές δυνάμεις ανατολικά του Χάρκοβο και βόρεια του Λουχανσκ Ομπλαστ προσπαθούν να ενωθούν μεταξύ τους
  4. Στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην Χερσώνα είναι πιθανόν να επαναλάβουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους στο Μικολάεφ με στόχο την Οδησσό
  5. Στη Μαριούπολη η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει
  6. Υπάρχει προπαρεσκευή δυνάμεων πεζοναυτών στην Κριμαία για αμφίβιες επιχειρήσεις κατά πάσα πιθανότητα στην Οδησσό.

Για την καθημερινή ανάλυση των γεγονότων στην Ουκρανία πατήστε εδώ

Πηγή: https://www.understandingwar.org/


Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!