ΑΝΑΛΥΣΗ 23/03/2022: Πόλεμος στην Ουκρανία

Μοιραστείτε το

Γενική εικόνα

Όπως είχαμε προβλέψει και αντίθετα με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να προελάσουν σε μεγάλες πόλεις και κυρίως στο Κίεβο. Αυτή η αποτυχία τους οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα σε προληπτικούς βομβαρδισμούς των πόλεων αυτών εναντίων στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων. Στις 22/03 η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε περισσότερες από 80 εξόδους αυξάνοντας έτσι τον ρυθμό βομβαρδισμών των πόλεων.

Η αποτυχία της επίτευξης των αντικειμενικών σκοπών της Ρωσίας οφείλεται εν πολλοίς και στη συνεχιζόμενη αδυναμία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στον ανεφοδιασμό και λογιστική υποστήριξη των στρατευμάτων τους. Σύμφωνα με αναφορές ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στην Χερσώνα καθώς εκεί η 7η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία έχει απώλειες λόγω έλειψης φαρμακευτικού υλικού και φαρμάκων. Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιες μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν προμήθειες και πολεμοφόδια μόνο για τρεις ημέρες ακόμα.

Ένας ακόμη λόγος για τη στατιμότητα επί του πεδίου είναι ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί μη ασφαλείς μεθόδους επικοινωνιών εξαιτίας της έλειψης ικανότητας και τεχνογνωσίας στον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να κάνουν χρήση των εφεδρειών τους από αρκετές μονάδες τους ενώ επιπλέον έχουν ξεκινήσει την υποχρεωτική κατάταξη πολιτών από το Donetsk αλλά και ρώσων με μεγάλα χρέη με αντάλλαγμα την απαλλάγη τους από οποιαδήποτε υποχρέωση πληρωμής τους.



Εξελίξεις στα Μέτωπα

Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν προέβησαν σε επιθετικές ενέργειες βορειοδυτικά του Κιέβου και συνέχισαν την προσπάθεια ανεφοδιασμού τους και ενδυνάμωσης των αμυντικών τους θέσεων. Για τον σκοπό αυτό ανέπτυξαν μια πρόσθετη μονάδα BTG της 90ης μεραρχίας τεθωρακισμένων καθώς και άλλες δυνάμεις βορειοδυτικά.  Δορυφορική απεικόνιση στις 21/03 δείχνει οχυρωμένες θέσεις ρωσικού πυροβολικού βορειοδυτικά του Ιρπίν. Στις 22/03 ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλησαν αντεπίθεση και ανέκτησαν τις πόλεις Moschun και Makariv βορειοδυτικά και δυτικά του Κιέβου αντίστοιχα.

Δορυφορική απεικόνιση θέσεων ρωσικού πυροβολικού βορειοδυτικά του Ιρπίν
Δορυφορική απεικόνιση θέσεων ρωσικού πυροβολικού βορειοδυτικά του Ιρπίν

Χάρκοβο

Οι Ρωσικές δυνάμεις δεν προέβησαν σε επιθετικές επιχειρήσεις περιμετρικά του Χαρκόβο ενώ σταμάτησαν και την επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης του Izyum. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού ανέφερε ότι η Ρωσία αναπτύσσει μονάδες πεζοναυτών από τον Βόρειο στόλο και τον στόλο της Βαλτικής με σκοπό την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων που υπάρχουν ήδη στην περιοχή. Επιπλέον το ρωσικό μηχανικό επιχειρεί να επιδιορθώσει τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ του Belgorod και του Χάρκοβο σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εφοδιαστική αλυσίδα και την λογιστική υποστήριξη του ρωσικού στρατού.



Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός συνέχισε το σφυροκόπημα της Μαριούπολης με πυροβολικό ενώ παράλληλα  ενισχύουν τις θέσεις τους βορειοανατολικά της πόλης. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται και η συμμετοχή Τσετσένων στην πολιορκία της πόλης αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η αποστολή τους και το κατά πόσο συνεισφέρουν στον αστικό αγώνα.

Χερσώνα

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στο Mikolayiv και στα βόρεια της Χερσώνας απωθόντας τον ρωσικό στρατό από αυτές τις περιοχές. Ο ρωσικός στρατός έχει εμπλέξει στην ευρύτερη περιοχή της Χερσώνας 10 BTG από την 49η Μεραρχία και την 7η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία από τα μέσα Μαρτίου. Επιπλέον οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει στο αεροδρόμιο της Χερσώνας αρκετές μονάδες διοίκησης και ελέγχου.

Πρόβλεψη

Στο προσεχές διάστημα προβλέπεται ότι οι Ρώσοι θα καταλάβουν την Μαριούπολη (σε κάποιες εβδομάδες από τώρα) και ότι θα αυξήσουν τον ρυθμό βομβαρδισμού των πόλεων. Επίσης, το πιθανότερο είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την προσπάθεια να απομονώσουν την Ζαπορίζια και να σφίξουν περαιτέρω τον κλοιό γύρω από το Κίεβο.

Για την καθημερινή ανάλυση των γεγονότων στην Ουκρανία πατήστε εδώ



 

Πηγή: https://www.understandingwar.org/


Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!