ΑΝΑΛΥΣΗ 27/02/2022: Πόλεμος στην Ουκρανία

Μοιραστείτε το

Την 27/02/2022  ρώσοι αλεξιπτωτιστές και ειδικές δυνάμεις spetnaz ενεπλάκησαν σε αστικό αγώνα στο βορειοδυτικό Κίεβο αλλά ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων δεν έχει εισέλθει ακόμα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Όπως φαίνεται, οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν μια σχετική παύση στις επιχείρησεις τους στις 27/02 όμως κατά πάσα πιθανότητα θα επανέλθουν από τις 28/02 χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη υποστήριξη από το πυροβολικό και την αεροπορία. Αυτό συνέβη λόγω της αντίστασης της ουκρανικής εθνοφυλακής (δεν υπάρχει τακτικός στρατός στο Κίεβο) αλλά και λόγω του κάκιστου επιχειρησιακού σχεδιασμού του ρωσικού επιτελείου και της κακής εκτέλεσης του από τις εκεί ρωσικές δυνάμεις. Όσον αφορά το Kharkiv οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο κέντρο του αλλά είναι μάλλον απίθανο να καταλάβουν την πόλη χωρίς τη χρήση μεγαλύτερης δύναμης.

Στο μέτωπο της νότιας Ουκρανίας οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν προς τα βόρεια στο Zaporizhie και ανατολικά κατά μήκος της θάλασσας του Αζοφ προς τη Μαριούπολη σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που αμύνονται στη γραμμή μεταξύ της μη κατεχόμενης Ουκρανίας και του κατελημένου από τους Ρώσους Donbas. Επιπλέον στον άξονα του Donbas, οι ρώσοι έχουν περικυκλώσει την Μαριούπολη από τα δυτικά και έχουν ξεκινήσει τις πρώτες επιθέσεις στην πόλη.

Όσον αφορά τον αεροπορικό αγώνα η Ρωσία εξαπόλυσε πέντε αεροπορικές επιθέσεις και δεκαέξι επιθέσεις με πυραύλους κατά μιας βάσης της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας προσπαθώντας να την καταστήσει ανίκανη για επιχειρήσεις. Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο το αεροδρόμιο του Ivano-Frankivsk βάση της 114 Πτέρυγας Μάχης.

Πρόβλεψη

Η Ρωσική πλευρά μεταφέρει επιπλέον δυνάμεις προς την Ουκρανία και προσπαθεί να εγκαταστήσει καλύτερη εφοδιαστική αλυσίδα καθώς τις πρώτες 4 ημέρες ο ρωσικός στρατός υποτιμώντας την κατάσταση δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στην λογιστική επιμελητεία. Σε κάθε περίπτωση η ροή των γεγονότων μπορεί να αλλάξει προς την πλευρά της Ρωσίας αν αυτή αποφασίσει να εμπλέξει όλες τις δυνάμεις της που βρίσκοντα στα σύνορα της Ουκρανίας. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια οι ουκρανικές δυνάμεις θα οπισθοχωρήσουν στα αστικά κέντρα και όπως γράψαμε και χτες θα ξεκινήσει αστικός ανταρτοπόλεμος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως είχαμε προβλέψει οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν σε διάστημα 96 ωρών με τον πόλεμο “αστραπή” να επιτύχουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς. Το γεγόνος αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της αυτοπεποίθησης των ουκρανών λόγω της καθύστερησης της εισβολής αλλά και της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον οδηγούμαστε σε μία πολύμηνη εμπλοκή.

Η δε αναφορά του Πούτιν στην ενεργοποίηση του πυρηνικού οπλοστασίου πρέπει να απασχολήσει άμεσα τους αναλύτες διότι αυτή η κίνηση δείχνει αδυναμία και εκνευρισμό που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην καθυστέρηση της προέλασης αλλά και της δυσαρέσκειας που φαίνεται να υπάρχει στους συμβούλους του όπως ακούγεται από υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου.

Για την καθημερινή ανάλυση των γεγονότων στην Ουκρανία πατήστε εδώ

 


Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!