ΑΝΑΛΥΣΗ: Η Πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία

Μοιραστείτε το

Με την σημείωση ότι πάντα οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες  και τις περισσότερες φορές αντικρουόμενες θα επιχειρηθεί μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης στην Ουκρανία η οποία δέχεται επίθεση υπό μορφή “λαβίδας” από τα βόρεια, νότια και ανατολικά σύνορα της.

Από ότι φαίνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας αυτή την στιγμή βρίσκεται στον νότο. Με την υποστήριξη του Ρωσικού ναυτικού, ρωσικές δυνάμεις στις οποίες κατά πάσα πιθανότητα συμμετέχουν και πεζοναύτες εξορμώhντας από την Κριμαία προελαύνουν γρήγορα προς την Μελιτόπολη. Επίσης σκληρές μάχες διεξάγονται σε Μαριούπολη, Abrikosivka, Rykove και Azov αλλά φαίνεται ότι εκεί οι ουκρανικές δυνάμεις “αντέχουν” τουλάχιστον για την ώρα.

H κατάσταση ως έχει αυτή τη στιγμή στη νότια Ουκρανία

Ανάλογη είναι η εικόνα στο Donetsk και το Luhansk οπού γίνονται σκληρές μάχες οπού και εκεί φαίνεται ότι η ρωσική προέλαση έχει σταματήσει.  Επίσης η επίθεση των Ρώσων στο Χάρκοβο έχει σταματήσει καθώς φαίνεται ότι το φορητό αντιαρματικό javelin που προμηθεύτηκε η Ουκρανία από τη Δύση είναι αρκετά αποτελεσματικό απέναντι στα ρωσικά τεθωρακισμένα.

Το αντιαρματικό Javelin

Το προγεφύρωμα στο Gostomel απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάληψη του αεροδρομίου Antonov έξω από το Κίεβο έχει περιοριστεί καθώς φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν περικυκλωθεί, αποτέλεσμα μιας παράτολμης επιχείρησης στην οποία πήραν μέρος τουλάχιστον 20 ελικόπτερα Ka-52 (επιθετικά) και Mil Mi-8/17 (μεταφορικά).

Όσον αφορά τον βορρά βρίσκεται σε εξέλιξη  ρωσική προέλαση στην περιφέρεια του Chernihiv αλλά οι Ουκρανοί θεωρούν ότι μπορούν να την καθυστερήσουν καθώς υπάρχουν αρκετές εφεδρείες τους στην περιοχή. Πιο καθαρή είναι η εικόνα στο Zhytomyr όπου οι Ρώσοι έχουν καθηλωθεί.

Βέβαια αναμένεται οι ρωσικές δυνάμεις να προβούν σε νέες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν και θα έχουν πλεονέκτημα λόγω του σύγχρονου εξοπλισμού τους αλλά και της υπεροχής τους στον αέρα αν και για την ώρα οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν πλήρως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας παρά την καταστολή της αεράμυνας της (τουλάχιστον των σταθερών συστοιχιών της).

Το γεγονός ότι το Κρεμλίνο δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις δείχνει ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει οι Ρώσοι επιτελείς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να το καταφέρουν σε δεύτερη φάση. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι υπάρχουν απώλειες  σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε εξοπλισμό και για τις δύο πλευρές καθώς και σημαντικές καταστροφές στις υποδομές της Ουκρανίας.

Μια εξαιρετικά παρακινδυνευμένη πρόβλεψη καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν θα τελειώσουν σύντομα όπως πολλοί βιάστηκαν να υποστηρίξουν ιδιαίτερα σε περίπτωση που ο Πούτιν έχει αποφασίσει την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας. Σε όλες τις συρράξεις υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και οι εξελίξεις δεν είναι πάντα γραμμικές. Σε μια τέτοια περίπτωση οι εχθροπραξίες δυστυχώς θα μεταφερθούν στα αστικά κέντρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς απωλειών αμάχων και είναι κάτι που απεύχονται όλοι καθώς εκτός των άλλων θα υπάρξουν και αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ρωσίας.


Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!