Πάλι τα ίδια…

Μοιραστείτε το

Είμαστε ανίκανοι (αν όχι εγκληματίες) στην καλύτερη περίπτωση και εξηγούμαι:

Το πολιτικό μας προσωπικό (μαντέψτε ποιος τους εκλέγει) το μόνο που ξέρει είναι να κάνει δηλώσεις, να ζητάει αεροπλάνα όταν καίγεται ο δήμος του (αλήθεια δήμαρχε εσύ πώς προετοιμάστηκες στοιχειωδώς για αυτό που θα ερχόταν αναπόφευκτα κάποια στιγμή;) και να επισκέπτεται τραυματίες πυροσβέστες και στρατιώτες στα νοσοκομεία. Όταν την ίδια στιγμή τους έχει αφήσει να επιχειρούν με μέσα 30 και 50 ετών, με ελλιπή ατομικό εξοπλισμό και με έλλειψη συντονισμού. Σοβαρά τώρα, έπρεπε να στείλουν οι Η.Π.Α. το P-8 Poseidon που να μπορεί να έχει επίγνωση της κατάστασης; Το ελληνικό κράτος δεν θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ένα (1!) αεροσκάφος ανάλογων έστω και υποδεέστερων δυνατοτήτων;

Οι “υπεύθυνοι” δεν θα έπρεπε να αναζητήσουν νέους τρόπους ανάσχεσης των πυρκαγιών; Δόξα τω Θεώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Σήμερα βρίσκονται στη διάθεση μας μέσα (όπως πχ το ελικόπτερο S-70 FireHawk) που μπορεί να επιχειρήσει και τη νύχτα αλλά εδώ ακόμα το δημοσιογραφικό κλισέ “τα εναέρια μέσα ρίχτηκαν στη μάχη με το πρώτο φως της μέρας” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Σε περίπτωση που δεν το έχουν αντιληφθεί οι υπεύθυνοι, υπάρχουν drones τα οποία με χαμηλό κόστος απόκτησης και χρήσης μπορούν να δίνουν ζωντανή εικόνα ανά πάσα στιγμή δίνοντας έτσι τη δυνατότητα έγκαιρης επέμβασης. Απόδειξη του παραπάνω είναι ότι παρότι η Ελλάδα μέσω κοινοτικών πόρων θα προχωρήσει στην ανανέωση-ενδυνάμωση του πυροσβεστικού εναέριου στόλου της απουσιάζει παντελώς η προμήθεια μη  επανδρωμένων αεροσκαφών και drones. Φυσικά, δεν θα αναφερθώ καν σε πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα και μοντέλα προβλέψεων γιατί μάλλον αυτά είναι άγνωστες έννοιες για τους πολιτικούς προϊστάμενους.

Φυσικά κάποιοι θα βρεθούν και θα πουν όλα αυτά κοστίζουν και δεν τα έχουμε διότι τα δίνουμε για “φρεγάτες και Rafale”. Τους δίνω λοιπόν μερικές ιδέες από το που θα μπορούσαν να εξευρεθούν πόροι: Λιγότεροι μετακλητοί, λιγότεροι “σύμβουλοι” στο δημόσιο που δεν μπορούν να ανοίξουν έναν υπολογιστή και αναζήτηση κονδυλίων από Ευρωπαϊκά προγράμματα για την πολιτική προστασία. Εκτός εάν προτιμάνε να πληρώνουμε τα 20πλάσια κατόπιν εορτής.

Ας το αποδεχθούμε, είμαστε μια κοινωνία εχθρική προς το πράσινο και το περιβάλλον γενικότερα. Δεν μας νοιάζει τίποτα πέρα από την πόρτα μας. Οι επιλογές μας διαχρονικά το αποδεικνύουν περίτρανα. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, του χρόνου πάλι θα βλέπουμε μπουλντόζες να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες τελευταία στιγμή διότι οι υπεύθυνοι θα έχουν ολιγωρήσει  και θα φταίει ο “στρατηγός άνεμος” και η κλιματική αλλαγή. Λες και οι συνθήκες παραμένουν πάντα οι ίδιες με το πέρασμα των χρόνων….

ΥΓ1: Προφανώς το ζήτημα είναι πολυεπίπεδο, με το παρόν προσπάθησα να θίξω μόνο μια πτυχή του

ΥΓ2: Δεν είμαι ειδικός στη δασοπυρόσβεση. Τα παραπάνω στοιχεία τα βρήκα με απλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Κάθε διόρθωση/επισήμανση είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

YΓ3: Τιμή και δόξα στους πυροσβέστες, τους πιλότους και τους στρατιώτες.


Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!