Αυτή είναι η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Μοιραστείτε το

H νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού όπως είναι ήδη γνωστό θα είναι η πρόταση της Naval Group. Με αφορμή την υπογραφή του προσυμφώνου για την αγορά των 3+1 Belh@ra (Έστω και μέσω Αυστραλίας λόγω AUKUS) το defence-analysis παρουσιάζει τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.  Ο λόγος για τον οποίο δεν προχωρήσαμε σε παρουσίαση της για το χρονικό διάστημα από την απόφαση απόκτησης της εως σήμερα, ήταν ότι αφενός περιμέναμε να “πέσουν” οι πρώτες υπογραφές και αφετέρου να διασταυρώσουμε στοιχεία που αφορούν την τελική διαμόρφωση της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές μέχρι την τελική υπογραφή της σύμβασης.

Το πλοίο

Η φρεγάτα έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος 122 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα. Το σύστημα πρόωσης θα είναι CODAD (Combined Diesel And Diesel) ισχύος 32MW ίδιο με των φρεγατών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Η μέγιστη ταχύτητα της φρεγάτας είναι 27 κόμβοι ενώ η εμβέλεια της με ταχύτητα 15 κόμβων θα φτάνει τα 5.000 ναυτικά μίλια. Με αυτήν εμβέλεια θα μπορεί να εκτελέσει πλήθος αποστολών μέσα στις οποίες φυσικά είναι και οι αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ανάγκες της Belh@ra σε επάνδρωση ανέρχονται σε 110 άτομα προσωπικό εκ των οποίων οι 15 αποτελούν το κλιμάκιο για την υποστήριξη του οργανικού ελικοπτέρου ενώ μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 150 άτομα προσωπικό.

Είναι εφοδιασμένη με το εξαιρετικό ραντάρ SeaFire (αναλύεται παρακάτω) και τους πυραύλους Α/Α Aster 30. Η αρχική πρόταση της Naval Group ήταν ο εφοδιασμός της φρεγάτες με μόνο 16 πυραύλους (έναν σε κάθε κελί Sylver A50 VLS) καθιστώντας τη ευάλωτη σε επιθέσεις κορεσμού σε ένα απαιτητικό περιβάλλον όπως αυτό της ανατολικής Μεσογείου. Έτσι λοιπόν οι Γάλλοι επανήλθαν με βελτιωμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει 32 κελιά Sylver A50 που θα είναι εφοδιασμένα με τον Aster 30 και VL-Mica (η ναυτική έκδοση του γνωστού πυραύλου που χρησιμοποιεί και η Πολεμική Αεροπορία) διπλασιάζοντας έτσι την ισχύ πυρός της φρεγάτας όσον αφορά τις ικανότητες της στην Α/Α προστασία.

Ο πύραυλος A/A Aster-30
Ο πύραυλος A/A Aster-30

Οπλισμός

CAPTAS4 sonar fdi
CAPTAS4 sonar fdi

H νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού είναι εφοδιασμένη με το Mk 49 CIWS & 21 RAM για εγγύς άμυνα. Φυσικά, εκτός των Α/Α συστημάτων, το πλοίο είναι πλήρως εξοπλισμένο και για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις. Τα “αυτιά” της φρεγάτας είναι το σονάρ τροπίδας Kingklip Mk.2 και το ποντιζόμενο σονάρ μεταβλητού βάθους CAPTAS 4C κατασκευασμένα και τα δύο από τη Thales. Για την εξουδετέρωση των υποβρύχιων απειλών υπάρχουν 4 τορπίλες MU90 οι οποίες βρίσκονται στους τέσσερις τορπιλοσωλήνες (2 σε κάθε πλευρά) της φρεγάτας. Για τους στόχους επιφανείας, η φρεγάτα θα διαθέτει 8 βλήματα ΜΜ40 Exocet στην πιο σύγχρονη έκδοση του Block IIIc, πυροβόλο 76mm (Leonardo ή Strales) και δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς πυροβόλων 20mm Narwhal.

Το Ραντάρ και το σύστημα διαχείρισης μάχης

Αυτό που κάνει σίγουρα τη διαφορά στις νέες φρεγάτες είναι το ραντάρ SeaFire. Το ραντάρ έχει αρθρωτή (modular) αρχιτεκτονική και μπορεί να τοποθετηθεί σε μία ευρεία γκάμα πλοίων, από ελαφρές φρεγάτες μέχρι καταδρομικά χωρίς να χάνει κάποια από τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για ένα ραντάρ AESA με 4 πάνελ σταθερών κεραιών και μπορεί να υποστηρίξει πλήρως την άμυνα του πλοίου ενάντια σε συμβατικές αλλά και ασύμμετρες απειλές. Το SeaFire είναι ικανό να παρέχει συγχρόνως απεικόνιση 3D, αναζήτηση στον ορίζοντα και στην επιφάνεια της θάλασσας, έλεγχο πυρός για τους πυραύλους ASTER και το πυροβόλο της φρεγάτας. Έχει εμβέλεια 300 χλμ. και μπορεί να ανιχνεύσει και να παρακολουθήσει μέχρι 800 αντικείμενα συγχρόνως χωρίς να κορεστούν οι πόροι του σε 360 μοίρες  και 90 μοίρες στο αζιμούθιο. Αυτό επιτυγχάνεται χάρης στην εξ ολοκλήρου ψηφιακή επεξεργασία του σήματος αλλά και στη δυναμική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων του με πολύ μικρούς χρόνους απόκρισης.

FDI SeaFire Radar
FDI SeaFire Radar

Το ραντάρ έχει σχεδιαστεί με μοντέρνα αρχιτεκτονική ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά αυξημένης αντοχής σε κρίσιμα απάρτια έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση των αποστολών σε περίπτωση δυσλειτουργίας με σταδιακή υποβάθμιση λειτουργιών σε περίπτωση βλάβης. Επιπλέον το Sea Fire έχει ενσωματωμένα συστήματα ελέγχου της λειτουργίας του (Health and Usage Monitoring Systems – HUMS) έτσι ώστε το πλήρωμα να λαμβάνει συνεχώς ενημερώσεις για μελλοντικές ανάγκες συντήρησης εν πλω.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι εφοδιασμένη με το προηγμένο σύστημα απεικόνισης της τακτικής κατάστασης SETIS (ship enhanced tactical information system) το οποίο παρέχει στους χειριστές του πλήρη εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης με εξελιγμένα συστήματα υποστήριξης λήψης αποφάσεων και διοίκησης μάχης καθώς και εργαλεία σχεδιασμού τακτικής.

Τι λείπει;

scalp navalΑυτό που λείπει από τη φρεγάτα είναι το σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων (electronic countermeasureECM) και εκτοξευτή αντιμέτρων. Οι Γάλλοι δεν το τοποθέτησαν στις δικές τους φρεγάτες λόγω κόστους που φτάνει περίπου τα 100 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα. Παρόλα αυτά είναι κάτι που το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά να τοποθετήσει στις νέες του φρεγάτες καθώς αυτές προορίζονται να δράσουν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον όπως είναι το Αιγαίο και η Ανατ. Μεσόγειος. Επίσης ο γαλλικός τύπος αναφέρει ότι οι φρεγάτες δεν θα είναι εφοδιασμένες τον εκτοξευτή  SYLVER A70 (8 κελιών) που έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τον πύραυλο SCALP στη ναυτική του έκδοση. Ελπίζουμε κάτι τέτοιο να μην είναι αληθές και το Π.Ν. να έχει την επιθυμία την εγκατάσταση ενός τουλάχιστον εκτοξευτή που θα δώσει στις φρεγάτες ικανότητα υποστρατηγικού χτυπήματος.


Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!